Yazı İçeriği
Kelime olarak “okuryazarlık” tek başına genellikle yazma ve okuma becerilerini ifade etmektedir, Ancak başına “dijital” kelimesini getirdiğinizde, çok daha fazlasını anlamı kapsamaktadır.
Bakıldığın dijital okur yazarlık o kadar geniştir bir anlamı vardır ki, bazı uzman kişiler, teknoloji ve okuryazarlığın kesişimindeki belirli beceriler hakkında daha spesifik konuşmayı tercih ederek ondan uzak durmaya çalışmaktadır. Peki Tartışmalardan kaçınılan bu dijital okuryazarlığın anlamı nedir ?
İlginizi Çekebilir: Dijital Vatandaşlık Nedir ?
Dijital Okuryazarlık Nedir ?
Dijital okuryazarlık, medya ve okuryazarlığın içerisinde yer almaktadır. Her ikisi de bilgiyi yetkin bir şekilde bulma, anlamlandırma, değerlendirme ve kullanabilme yeteneği olan “bilgi okuryazarlığı” fikrine dayanmaktadır. Dijital okuryazarlıkğın özellikle akıllı telefonlar, internet, video oyunları ve diğer yeni medya platformları için geçerli bir temeli bulunmaktadır..
Diğer bir teriminde ise, medya okuryazarlığı şeklindedir. Burada medyada olan durumları ve iletilen mesajları tanımlama ve burada ki ağları, kanalları sorumlu bir şekilde kullanma becerisini içerdiği gibi, dijital okuryazarlık da hem somun ve cıvata becerilerini hem de etik yükümlülükleri ideolojisini içerir.
Dijital Okuryazarlığın Özellikleri
Günümüzde eleştirel ve medyanın dayattığı enformasyonlarına mantıklı cevaplar verebilmenin önemli bir anahtarı olan dijital okuryazarlığın, dört ana ayağı içeriyor. Bunlar;
- Mevcut teknolojilerden haberdar olun
- Çevrimiçi ortamda düzgün iletişim kurma
- Fikirlerinizi çevrimiçi ortamda yönetin
- Teknolojiden yararlanarak ekipleri yönetin
İşverenlerin Beklediği 5 Dijital Okuryazarlık Becerisi
- Bağımsız objektif araştırma: Bağımsız olarak araştırma ve problem çözme becerisi, bir adayın dinamik teknik araçlara uyum sağlama yetkisinin güçlü olduğunu gösterir.
- Terimlere ve ortak platformlara aşinalık: Wi-Fi gibi bir terimi herkes bilir diye düşünebilirsiniz, ancak otuz yıl önce, bu kavram neredeyse hiç yoktu. Bu nedenle ortalama bir internet kullanıcısının bilmesi gereken terimler vardır.
- İşbirliği: İlk günden itibaren her platformun güçlü bir kullanıcısı olmak zorunda değilsiniz, ancak çok fazla problem yaşamadan gezinme ve öğrenme yeteneğine sahip olmanız gerekir.
- Yeni teknolojiye uyum: Gelişen dünyaya ve ilerleyen teknolojiye açık fikirli olmanız önemlidir. Bu, işyerinin ilgili alanlarındaki en son yeniliklere karşı çevik ve güncel kalmasını sağladığı için gereklidir.
- 5. Kullandığınız teknolojileri öğretmek veya açıklamak: Dijital okur-yazarlık her iki anlayış ve devamlı bilgi aktarmanın içerisinde rol oynar.. Bu önemlidir, çünkü kariyer hayatınızın geri kalanında hem öğrenme ucunda hem de yeni teknolojilerin öğretme ucunda olacaksınız.
Dijital okuryazarlık kapsamında ne olduğunu, özelliklerini ve bir dijital okur yazar uzmanının ne yapması gerektiğini açıkladık. Ayrıca iş veren tarafından dijital okur yazarı görevlilerin sahip olması gerektiği özellikleri sırakadık. Umarım yararlı bilgilere sahip olmuşsunuzdur. Konuyla ilgili görüşlerinizi bize iletebilirsiniz 🙂
Dijital Okuryazarlık Nedir ?
Dijital Okuryazarlık Nedir ? Sorunun cevabı, i de bilgiyi etkili bir şekilde bulma, anlamlandırma, değerlendirme ve kullanma yeteneği olan “bilgi okuryazarlığı” fikrine dayanmaktadır.
Dijital Okuryazarlığın Özellikleri Nelerdir ?
Dijital Okuryazarlığın Özellikleri Nelerdir ? Sorusunun cevabı, Mevcut teknolojilerden haberdar olun – Çevrimiçi ortamda düzgün iletişim kurma – Fikirlerinizi çevrimiçi ortamda yönetin – Teknolojiden yararlanarak ekipleri yönetin
[…] İlginizi Çekebilir: Dijital Okuryazarlık […]
dijital okur yazarlığın detaylarını sizinle öğrendim teşekkürler 🙂