Yazı İçeriği
Teknolojinin hızla ilerlemesi ile beraber günlük faaliyetler için internete daha fazla bağımlı hale gelmekteyiz. Bundan elbette en çok etkilenenler, daha doğumundan itibaren teknoloji ve internet çağının için de gözlerini açan gençler olmaktadır. Böylelikle dijital vatandaşlık hayatımızın bir parçası oldu.
Bu hipper zengin bilgiyi ağını etkin kullanabilmek ve sorumlu bir şekilde etkileşimde bulunmak, başta bu zamanın içinde var olan gençler ve diğer tüm vatandaşları konu hakkında bilinçlendirmeye, hazırlamaya, haklarını kullanmaya ve toplumun sosyalliğine etkin bir şekilde katılmaya hazırlamak gerekir. Bu döngüde karşımıza Dijital vatandaşlık kavramı çıkmaktadır.
Bu kavramı, hesabını kontrol etmek, bir ürün satın almak ya da sadece bir yakınınızla iletişim halinde olmak anlamına gelebilir. Dijital vatandaşlık, teknolojiyi, bilgisayarı, internet ve dijital araç ve gereçleri kullanan kişilerin; herhangi bir düzeyde doğru etkileşimde bulunmak için sorumlu bir şekilde kullanmayı ifade eder.
İlginizi Çekebilir: Dijital Okuryazarlık
Dijital Vatandaşlık Özellikleri
Dijital Vatandaşlık hakkında bir farklı açıklama daha yapıp özelliklerinden bahsedersek, Dijital teknolojileri, sosyal medyayı; yetkili, aktif ve sorumlu bir şekilde kullanabilen kişilere denmektedir. İnternet ortamında yazdığımız ve kurduğumuz her cümle ya da medya da yaptığımız canlı yayınlar, fotoğraf çekimleri vb sanal platformlarda yaptığımız bu eylemler dijital vatandaşlık kapsamına girmektedir.
Dijital Vatandaşlığın Önemi
Her dijital vatandaşında bir puanı ve alıcısı vardır. İşlenen verilere yönelik sizlere ulaşılır, ve kampanya ya da satış taktikleri yapılabilir. bu nedenle dijital, sanat ya da internet ortamında ki varlığımız değerliğidir. aynı şekilde yaptığımız eylemlerde bu doğrultuda iyi ya da kötü bir şekilde sonuç bulabilir.
Dijital Vatandaşlık Kuralları
Teknolojiyi ve interneti iyi kullanabilmek için uyulması gereken bazı kuralları mevcuttur. Bu daha iyi bir dijital profile sahip olabilmemiz ve etik anlayışı için de saygın bir internet kullanıcısı olabilmemiz için gereklidir. bular:
- Teknolojiyi kötüye kullanmamak.
- Online, sanal dünyada etkileşim ve iletişim kurarken doğru ve ahlaki davranışlara önem vermek.
- Dijital dünyada neler paylaştığına dikkat etmek.
- Din, dil, ırk vb. kavramlar özelinde rencide edici tavır ve yorumlar sergilememek.
- Sosyal medya platformlarını diğer kişileri rahatsız edici şekilde kullanmamak
- Çevrimiçi davranışlarının etik sonuçlarını bilmek.
- Dijital parmak izin kavramını bilmek.
- internette paylaştığınız şeylerin asla kaybolmayacağının bilincinde hareket etmek.
- Dijital alanda kaynağı doğru bilgileri kullanmak.
- Her bilginin kaynağını belirtmek.
- Sosyal ağları kullanıp görüş bildirirken veya yorum yaparken tıpkı gerçek hayattaki gibi saygılı olmak gerekir.
- Diğer bireylerin çalışma ve faaliyetlerine, kimlik veya bilgilerine zarar vermenin bir suç olduğunu bilmek.
Dijital vatandaşlık hakkında önemini güzelliklerini ve kurallarına dair gerekli bilgileri sizlerle paylaştık. Fikir ve görüşlerinizi bize iletebilirsiniz.
Dijital Vatandaşlık Nedir ?
Dijital Vatandaşlık Nedir ? Dijital vatandaşlık, teknolojiyi, bilgisayarı, internet ve dijital araç ve gereçleri kullanan kişilerin; herhangi bir düzeyde doğru etkileşimde bulunmak için sorumlu bir şekilde kullanmayı ifade eder.
Dijital Vatandaşlık Kuralları Nelerdir ?
Dijital Vatandaşlık Kuralları Nelerdir ? Sorunun cevabı, Teknolojiyi ve interneti iyi kullanabilmek için uyulması gereken bazı kuralları mevcuttur. Bunlar,
…
[…] İlginizi Çekebilir: Dijital Vatandaşlık Nedir ? […]
dijital vatandaşlık hakkında yazdığınız yazi güncel ve yararlı oldu ödevim için gerekenleri buldum