Podcast Ne Demek

Peki genel olarak podcast nedir ? İş, sosyal hayat, okul veya seyahat gibi belirli bir konuda ya da insan hayatına dair ilgi çekebilecek sesli içeriklerin hikayeleştirilmesi ve sohbet havasında yürütülmesidir diyebiliriz. Diğer bi anlamda da ses kayıtlarının betimlemelenmesidir. Çoğunlukla iTunes ve Spotify’da platformlarında yer alırlar., Fakat kimi zaman web sayfaları için de kullanılır.

İlginizi çekebilir: Dijital Pazarlama UzmanıKitle İletişim Araçları Nedir ?

Bir podcast başlatmak için çok fazla paraya veya teknik bilgiye ihtiyacınız yok. Bu kılavuz, bir podcastin nasıl başlatılacağı, işletmeniz, markanız için neden bir podcaste sahip olmanız gerektiği, ve ihtiyaç duyacağınız ekipmanlar hakkında açıklama yaparak adım adım bir adım bir planlama listesi hazırladık. Yazımızın devamını okuyarak gerekli bilgilere erişim sağlayacaksınız.

Spotify Podcast

Spotify podcast, günümüzün popülaritelerinden biri. Bir şekilde şekil de bu kelimeye bir yerlerde maruz kalmış olabilirsiniz. Spotfiy kullanıyorsanız bu uygulamanın ücretli müzik dinleme uygulaması olduğunu biliyorsunuzdur. Peki spotify podcast ne ? İlk önce podcast açıklayalım Podcast dizi halinde yayınlanan ses dosyalarından oluşan bir kavram diyebiliriz. Sesli bloglama desek aslında hiç de yanlış bir kavram olmaz. Çünkü içerik hazırlanışı bakımından blog yazılarının bir cihaz yardımıyla kaydedilmesiyle oluşmaktadır. Kelime bazında inceleyecek olursak pod kavramı küçük kapsül, cast ise kayıt anlamına geldiğini görmekteyiz. Türkiye’de yeni yeni popüler olmaya başlasa da aslında çıkış tarihi 2000’lere dayanmaktadır. RSS teknolojisinin keşfiyle aslında podcast kavramının doğuşu başlamış oldu.

Günümüz toplumu hızlı tüketen bir toplum bu nedenle blog okumayı sevseniz de buna bir şekilde zaman ayıramıyor ve daha hızlı yöntemlere ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bu durum da insanları podcast yönelmiş durumda podcaste felsefe, bilim, sanat, kültür, tarih gibi birçok alanda içerik üretebilmektesiniz. Spotify ise bu oluşturduğunuz podcastleri insanlara sunmak veya dinlemek istediğiniz podcastlere ulaşmanızı sağlayan bir platform.

Podcast Önerileri

Podcast dinlemek için birçok uygulamaya başvurabilirsiniz. Spotify, youtube, apple, soundcloud gibi mecralarda podcast top listenizde dilediğiniz tarzda podcast içeriğini size sunmaktadır. Podcast dinlemeye yeni başlayan veya yeni tarzda podcast dinleyen biri iseniz size birkaç tane öneride bulunabilirim.

  • Ha geldi ha gelecek: Aykut İbrişim’in hazırlamış olduğu bu seride, yapay zekâ, sanal gerçeklik, blockchain vb birçok konu üzerinden teknolojinin gelecek ve toplum üzerindeki etkilerinden bahsetmekte.
  • Yolculuğun hikayesi: Mirgün Canbaş’ın hazırlamış olduğu bu seride tarihe yolculuk ve iz bırakan gezginleri anlatıyor.
  • Bunu ben de yaparım: Oyuncu İbrahim Selim hazırladığı podcast serisi. Kent yaşamında insanının üzen ve anksiyetesini artıran konuları ele alıyor.
  • Barış Özcan ile 111 Hz: 11 Hz. serisinde, sanat, tasarım ve teknoloji konularıyla ilgili podcast serisi hazırlıyor.
  • O tarz mı? (OTM): Can Bonomo, Can Temiz, Bengi Apak, İsmail Türküsev’in hazırladığı podcast serisi. Bir kelime üzerinden konu yapılıyor.
  • Stockholm-İstanbul geyikleri: Gündeme dair olayların anlatıldığı podcast serisi.

Bu ve benzeri daha bir çok podcast önerisi sunabilir. Eğer sizin de “en iyi postcas öneri şunlardır…” diyebileceğiniz örnekler var ise yorumlarda belirtebilirsiniz 🙂

Spotify Podcast Önerileri

Buraya kadar sizlere Spotify podcast ne demek olduğunu, nasıl geliştiğini  açıklamış olduk.. Şimdi bu platformda dinlemeniz için size küçük öneriler sunalım.

  • Zihnimin kıvrımları Serdar Kuzuloğlu: Serdar Kuzuloğlu iç gündeminden yola çıkarak hayata dair çok şeyi podcast aracılığıyla bizlere aktarmaktadır.
  • Olumlu Dünya Deniz Özturhan’ın hazırladığı Olumlu Dünya, gündemden seçtiklerini yorumladığı kendinizi iyi hissettirecek bir podcast kanalı.
  • Sokrates Podcasts bu podcast serisinde sinemadan tutunda sporla alakalı her şey konuşuluyor.
  • Medyascope Gündem, siyaset ve sanat gibi çok farklı kategorilerde kendinize uygun bir içerik bulabilirsiniz.
  • Evrim Ağacı ile Bilime Dair Her Şey! bu podcast serisi bilimi anlaşılır hale getiriyor.
  •  Farklı Kaydet Yaşamdaki hemen hemen bütün konularda çok büyük yelpazede içerik yaratan bir program.
  • Biyografik Bilim: Bilim İnsanlarının Ağzından Hayatları Bu podcast Türk ya da yabancı fark etmeksizin tüm bilim insanlarının hayatını 10 dakikalık süre içerisinde anlatıyor.
  • Fularsız Entellik Birbirinden ilginç bilimsel, ilginç ve güncel bilgilerin bir arada olduğu eğlenceli bir podcast yayınıdır.
  • Satır Arası Birbirlerini uzun zamandır tanıyan arkadaş grubu her ay iki kitap okuyup bu kitapları birlikte yorumlayıp tartışıyorlar.

Daha birçok kategoriden farklı farklı insanların özgün içerikleri ile podcas hızını kesmeden popülerliğini arttırarak ilerliyor.

İlginizi çekebilir: Pazarlama StratejileriYapay Zeka Robot

Spotify Podcast Yükleme

Podcast üreterek para kazanmanın pek çok yolu mevcuttur. Sponsor bulmak, reklam almak, etkinlik düzenleyerek para kazanabilirsiniz. Özellikle son zamanlarda etkili podcast üretimi yapmayı öğreten koçluk ile gelir sağlayabilirsiniz. Podcast üretebilmek için ses kalitesini iyi yansıtabilecek bir kayıt cihazını temin etmeniz gerekmektedir. Kaliteli içerik üretirken size yardımcı olacaktır. Ayrıca podcastleriniz düzenlemek için yazılımınızın olması da gerekmektedir. Bu konuyla ilgili size bir kaç öneride bulunursak,

GarageBandAudacity
Spotify Youtube
Spotify Podcast Yükleme

Yazılımlarını kullanabilirsiniz. Yukarıda tabloda belirtilen uygulamalar ücretsiz yazılımlardır. Sesinizi mp3 dosyaları olarak kaydederek düzenlemeyi ve dışa aktarmayı kolaylaştırmaktadır. Podcastimiz kaydettik gerekli düzenlemeleri yaptık şimdi sıra yüklemede;

  1. Birinci adım Spotify Podcaster sayfasına girin.
  2. Spotify hesabınıza giriş yapın “Get Started” tuşuna tıklayın.
  3. Kullanıcı sözleşmesini okuyun ve kabul edin.
  4. Sayfanın sağ kısmına isminizi yazın ve “Contunie” tuşuna tıklayın.
  5. Sayfada bulunan kutuya RSS linkini ekleyin ve “Devam” tuşuna basın.
  6. Podcast bilgilerinizi girin
  7. Sonra “podcast detayları “adlı sayfada verileriniz doldurup yükleme adımlarına devam edin. Yayınlanması için Spotify platformuna gönderin ve süreç tamamlanmış olacaktır.

Gerekli adımları takip ederseniz, spotify podcas nasıl yapılır ? Soruna cevap bulacak ve ilk podcast yükleminizi yapmış olacaksınız.

Podcast Nasıl Yapılır ?

Gelişen teknoloji sayesinde podcast yapım süreçlerinde önemli gelişmeler meydana getirmiştir. Yayıncılık ve ekipmanlarındaki teknolojik ilerleme yayıncılığı sadece medya profesyonellerinin elinde olmasından çıkararak diğer kitlelerinde içerik üreticisi olmasını sağlamış oldu. 2015 yılından sonraki süreçlerde mobil uygulamalar üzerinden kullanıcılara ses kaydı yapma, ses kaydını düzenleme ve yükleme yapma gibi uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamalar ile artık podcast yayıncılığına herkes dahil olabilme fırsatı yakalamıştır.

Dergi ve haber okuyucuları web sitelerinden uygulamalardan takip etmeye başlarken, radyo dinleyicileri podcastlere tanışmaya ve erişmeye başladı. Podcastlerin yapımı yukarıda da belirttiğimiz gibi mobil uygulamaların gelişmesi ile podcast yapım maliyetlerinin ucuzlamasına ve herhangi bir yapım desteği almadan, şirket veya ajans olmadan podcast üretmek isteyen kişiler tarafından kolay bir şekilde hazırlanma imkanına sahiptir. Bu yapımlar için, bağımsız podcast üreticileri denilmektedir. Bu hazırlayıcılar bir ürün veya bir hizmeti tanıtmak, pazarlamak, kendi hobilerinden bahsetmek, felsefe, sanat, spor, bilim gibi çeşitli alanlara yönelik içerik üretilebilmektedir.

Bağımsız olarak üretilebileceği gibi bir yapım şirketi tarafından üretilen podcastlerde mevcuttur ki bunlara kurumsal podcastler denilmektedir. Bunlara örnek verecek olursak, BBC, İHeartMedia, The New York Times gibi geleneksel mecralar için üretilen içerikleri podcast formatına getirip sunulmaktadır. Kendi podcast’iniz için öncelikle belirlenmesi gereken size uygun olan bir içerik stratejisi geliştirmek olacaktır. İlk adım temasını ve konularını belirlemektir. Sadece kendinizin başarılı olduğu bir alanda içerik üretmek zorunda değilsiniz, sahip olduğunuz dinleyici kitlesinin ilgi alanlarına göre de içerik üretebilirsiniz.

Apple Podcast

Apple podcast aslında günümüz podcasttin tanışmasında öncülük etmiş bir uygulama. Podcast tarihine baktığımızda RSS teknolojisini keşfiyle başlamıştı bu da bir vasıta aracılığıyla podcasti indirip ondan sonra dinlemeye olanak veriyordu. Apple’ın geliştirmiş olduğu itunes programı aracılığıyla artık bir vasıta yardımına gerek kalmadan hazır olarak erişmesine olanak sağladı ve kalabalık bir dinleyiciye sahip oldu.

Podcast Nedir Ne İşe Yarar ?

Teknolojik gelişmelerle birlikte dijitalleşmenin meydana getirdiği kavramlardan bir tanesi de podcast kavramı oldu. Peki podcast nedir? Podcastin bir dizi ses dosyası olduğuna. Felsefe, sanat, spor, bilim, komedi gibi çeşitli konular üzerinden üretilebileceği son dönemlerde oldukça popüler olmasına rağmen 2000’li yıllarda gelişen RSS teknoloji sayesinde hayatlarımıza girdiğinden yukarıda biraz bahsetmiştik. Şimdi bu durumu biraz daha ayrıntılı anlatalım.

Podcast Nedir Ne İşe Yarar ?

RSS, özellikle haber siteleri, bloglar gibi güncel sitelerin güncellemelerinden geri kalmamak için kullanılan belge takip sistemidir. Bu dönemin podcast üretenleri RSS üzerinden dinleyicilerine ulaşabilmeyi başarmışlardır. Bu aslında podcastlerin bir vasıta aracılığıyla dinlenmesine olanak veriyordu. Sonrasında Apple yapmış olduğu gelişmeler ile podcastin bugünkü yolculuğu başlamış oldu. Sadece teknolojik gelişmeler podcast kavramının gelişmesinde etkili olmadı.

Örneğin, Chicago’daki WBEZ isimli radyoda SERİAL isimli podcast serisi o dönem içerisinde çok rağbet görmüş ve itunes üzerinden 5 milyon kez indirilmiştir daha sonraki oluşan verilere göre ise toplamda 40 milyon defa indirilme sayısına ulaşmıştır. Bu gelişme sayesinde podcast kavramı tanınmış ve bu yayıncılık tanınmaya başlanmıştır.

Artık sadece kulaklığımızı takarak istediğimiz konuda podcast serisini apple üzerinden veya spotify podcast üzerinden dinleyebilmekteyiz. Podcast ne demek ? Konusunu sizler için özetledik ve gerekli bilgileri verdik yorumlarlar yaparak fikirlerinizi belirtebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Metaverse Arazisi

Podcast Ne Demek?

Podcast nedir ? İş, sosyal hayat, okul veya seyahat gibi belirli bir konuda ya da insan hayatına dair ilgi çekebilecek sesli içeriklerin hikayeleştirilmesi ve sohbet havasında yürütülmesidir diyebiliriz. Diğer bir anlamda da ses kayıtlarının betimlemelenmesidir.

Podcast Nasıl Yapılır?

Podcast Nasıl Yapılır ? Podcast yapımında temel olarak, Birinci adım Spotify Podcaster sayfasına girin.
-Spotify hesabınıza giriş yapın “Get Started” tuşuna tıklayın.
-Kullanıcı sözleşmesini okuyun ve kabul edin.
-Sayfanın sağ kısmına isminizi yazın ve “Contunie” tuşuna tıklayın.
-Sayfada bulunan kutuya RSS linkini ekleyin ve “Devam” tuşuna basın.
-Podcast bilgilerinizi girin
-Sonra “podcast detayları “adlı sayfada verileriniz doldurup yükleme adımlarına devam edin. Yayınlanması için Spotify platformuna gönderin ve süreç tamamlanmış olacaktır.

Podcast Nedir Ne İşe Yarar?

Podcast Nedir Ne İşe Yarar ? Bağlantlarınız ve hedef kitleniz ile daha samimi, içten ve kalıcı bağlar edinmenizi sağlar. Diğer bir anlamda da ses kayıtlarının betimlemelenmesidir.

Spotify Podcast Nasıl Yapılır?

Spotify Podcast Nasıl Yapılır ? Uygulama üzerinden gerekli platformları takip ederek yükleme yapabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylar için yazımızı okuyabilirsiniz.

4.2 5 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Most Voted
Newest Oldest
Satır içi Geri Bildirimler
View all comments
Liz
Liz
1 yıl önce

Güzel bir anlatım olmuş:)

emo
emo
1 yıl önce

Podcast Ne Demek hakkında yazdığınız bu yazı benim için bayaa yararlı odub:D TEŞEKKÜRLER

Semiha
Semiha
1 yıl önce

Podcaste ilgi duyuyordum çok açıklayıcı olmuş teşekkürler

Melike
Melike
1 yıl önce

Yazınızı çok beğendim emeğinize sağlık 🧡

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound
4
0
konu hakkında düşüncelerinizi bize iletebilirsinizx