Yazı İçeriği
Sosyal sorumluluk nedir ? Geriye dönüp baktığımızda hayatımız boyunca pek çok şeyden sorumlu olduk ve oluyoruz. Tabi içinde yaşadığımız Dünya’ya ve ülkemize karşı da sorumluluklarımız var. Ülkemizin yaşam standartlarının artması için kişisel ve kurumsal olarak sosyal sorumluluk projeleri yapmamız gerekiyor.
Sosyal sorumluluk firmaların kendi çıkarlarını ikinci plana atarak yaşadığı ve gelecek nesillere miras bırakacağı dünya için diğer kişi ve kuruluşlarla işbirliği yaparak dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olması için çalışmasıdır. Artık sosyal sorumluluk kavramı firmalar için bir tercih değil zorunluluktur. Firma toplum için küçük de olsa bir şey yaptığında insanların sempatisini kazanıyor. İş insanlarının toplumun değer ve hedeflerine ulaşabilmesi için uygun politikalar izlemesi, kararlar vermesi ve bu doğrultuda faaliyetlerde bulunmaları sosyal sorumluluklarının bilincinde olduklarını gösterir.
Sosyal sorumluluk kampanyaları iş insanları tarafından toplumdaki ekonomik problemleri düzeltmek, refah seviyesini yükseltmek yada bir konu hakkında toplumu bilinçlendirmek için hayata geçirilir. Sosyal sorumluluğu sadece firmaların üzerine yıkmak doğru olmaz. Herkesin topluma faydalı eylemlerde bulunması gerekiyor. İnsanlar tek başına, arkadaşlarıyla veya Sivil Toplum Kuruluşlarıyla dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olması için çabalaması gerekiyor. Sosyal sorumluluğun temel konuları; çevre, sağlık, kadın, eğitim, ve çocuklardır. Sosyal sorumluluğun yedi temel ilkesi vardır:
- Uluslararası davranış normlarına saygı,
- Hukukun üstünlüğüne saygı,
- Paydaş çıkarlarına saygı,
- İnsan haklarına saygı
- Hesap verilebilirlik,
- Etik davranış,
- Şeffaflık,
Sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmak topluma olduğu kadar kişilere de pek çok fayda sağlar.
Bunlar :
- Toplumsal sorunlara karşı duyarlılık kazanırız,
- Sorumluluk almayı öğreniriz,
- İletişim becerilerimizi artırır,
- Network ediniriz,
- Olaylara geniş bir perspektiften bakmamızı sağlar,
Kurumsal Sosyal Sorumluluk
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı bir firmanın topluma karşı sorumlu ve etik davranması, bu kapsamda çeşitli projeler tasarlamasıdır. Günümüz dünyasında bir ürün veya hizmeti belli bir ücret karşılığında yüksek kaliteyle müşterilere sunmakla iş yapılmıyor. Özellikle genç ve bilinçli tüketiciler satın aldığı ürünlerin kaliteli olup olmadığı kadar firmanın toplum için neler yaptığına da bakarak satın alma eylemini gerçekleştiriyor. Şirketler hissedarlarına olduğu kadar, sosyal paydaşları olan çevreye ve topluma karşı da sorumludurlar.
Ayrıca şirketlerin KSS konusuna kendi sürdürülebilirlik politikaları için de ayrıca değer vermeleri gerekiyor. Baktığımızda şirketin toplumdan aldığını yine toplumdaki sosyal dengeyi eşitleyebilmek için çevre, sağlık ve eğitim faaliyetlerine katkı sağlaması diyebiliriz.
Firmalar bütçelerine göre mutlaka kurumsal sosyal sorumluluk kampanyaları yapmalıdırlar. Çünkü bu kampanyalar büyük bütçeler harcayarak yaptırdıkları reklamlardan daha etkilidir. Bunun sebebi ise firmalar bu projelerle doğrudan bir ürünü tanıtmaya ya da satmaya çalışmaz.
Firmalar iç müşterileri olan çalışanlarına karşı da bazı sorumlulukları vardır. Bunlar; çalışanların gelişimleri için eğitim imkanları sağlama, meslek hastalıklarını azaltmak ve iş kazalarını önleme, Genelde bağış ve kurumsal sosyal sorumluluk kavramı karıştırılır. Aşağıdaki tabloyu incelediğimizde iki kavram arasındaki farkları açıkça göreceğiz.
Hayırseverlik | KSS | |
Tanım | Karşılık beklenmeksizin iyilik yapmak | Sosyal, çevresel, ekonomik ve etik kavramlarının yönetimi ve şirketin sosyal paydaşların beklentilerine duyarlı olması |
Amaç | Hayatlarını idame ettirmekte sorun yaşayan bireylere firmanın bağış yapmasıdır | Şirketlerin sürdürülebilir olmak için elde ettiği kârın bir bölümünü toplumun beklentilerini yerine getirmek için kullanmasıdır |
Süreç | Kimsenin haberi olmadan şirket stratejisinden bağımsız şekilde gerçekleştirilir | Süreç baştan sona kamuoyuyla paylaşılır |
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Sosyal sorumluluk projelerinin firmalara faydaları nelerdir ?
- Yeni pazar fırsatları oluşur ve müşteri sadakati sağlanır,
- Kurumsal öğrenme ve yaratıcılık potansiyeli artar,
- Toplum ve kamuoyu kurumun fikirlerine önem verir,
- Kurumun bilinirliği artar ve marka imajı oluşur,
- Çalışanların motivasyon ve bağlılığı artar,
- Rakiplere göre avantaj sağlar,
- Perakende satışları artar,
- Verimlilik ve kalite artar,
şeklinde sıralayarak faydalarından bahsedebiliriz.
Sosyal Sorumluluk Projeleri Örnekleri
Konuyu daha iyi anlamak için sosyal sorumluluk projeleri 2022 proje örneklerini araştırıp sizler için özetledim. kurumsal sosyal sorumluluk projeleri için ilk örnek olarak,
Baba Beni Okula Gönder Projesi
23 Nisan 2005 yılında Aydın Doğan Vakfının “Baba beni okula gönder” kampanyası kız çocuklarının eğitim hayatına başlaması ve devam edebilmesi için başlatılmıştır. Ailelerinin çevre baskısından korktukları için veya maddi durumlarından dolayı okumasına izin verilmeyen kız çocuklarına bu proje ile destek olunmuştur. Bu proje ülkemizde halktan, devlet yetkililerinden ve diğer firmalardan tam destek almıştır.
Temiz Tuvalet Projesi
Opet 2000 yılından günümüze kadar sürdürdüğü “Temiz Tuvalet Kampanyası” ülkemizde yapılan en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biridir. Önce kendi istasyonlarındaki lavabolardan işe başlayan Opet zamanla bu projeyi tüm yurda yaymış, her zaman temizlik ve hijyene verdiği önemin altını çizmiş ve sürdürülebilir hale getirmiş nadir markalardan biridir.
Çocuk Tiyatrosu Projesi
Eti’nin çocukların gelişimlerine katkı sağlamak için 20 yıldır Uşak’tan Hakkari’ye, Lefkoşa’dan Ankara’ya, KKTC’den Azerbaycan’a kadar yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce şehri dolaşarak 3 milyondan fazla çocuğun ücretsiz tiyatroya erişmesini sağlayarak çocuklara tiyatro sevgisini aşıladı.
Trafik Hayattır
Doğuş Otomotiv, 2004 yılından beri ülkemizin her yerinde trafik güvenliğini artırmak amacıyla “Çocuklarımız, Gençlerimiz, Toplumumuz için Trafik Hayattır” diyerek bu projeyi başladı. Trafik güvenliği konusunda Türkiye’nin en istikrarlı projeleri arasındadır ve hala marka süreci başarıyla yürütüyor.
Her Kızımız Bir Yıldızdır
Mercedes – Benz Türk ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) işbirliği ile kadınların sosyal hayatta daha çok yer alması sağlandı. Kadınların da bu toplumun bir parçası olduğu ve hem sosyal hem de ekonomik haklarının olduğunu bu projeyle topluma bir kez daha hatırlattılar. 2004 yılında 17 ilde başlatılan bu proje zamanla büyüdü. Ve her yıl binlerce kız öğrenciye burs veriyor ve iş imkanı sağlıyorlar.
Sosyal Sorumluluk Nedir ? konusu hakkında sizleri bilgilendirmek için ve gerekli açıklamaları yaptık. Bu doğrultuda bu kelimenin köküne ve nereden geldiğini incelersek; Sosyal sorumluluk kelimesi, İngilizce’ deki ” Corporate social responsibility ” kelimesinden gelmektedir ve CRS Nedir ? Sorunun cevabı olarak kabul görmektedir.
Sosyal Sorumluluk Nedir ?
Sosyal Sorumluluk Nedir ? Sorunun cevabı, Günümüzde sosyal sorumluluk kavramı firmalar için bir tercih değil zorunluluktur. İş insanlarının toplumun değer ve hedeflerine ulaşabilmesi için uygun politikalar izleme, kararlar verme ve bu doğrultuda faaliyetlerde bulunmaları sosyal sorumluluklarının bilincinde olduklarını gösterir.
Sosyal Sorumluluk Projeleri Örnekleri Nelerdir ?
Sosyal Sorumluluk Projeleri Örnekleri Nelerdir ? Diye bakıp incelersek, Baba Beni Okula Gönder Projesi, Temiz Tuvalet Projesi, Her Kızımız Bir Yıldızdır… Daha fazla proje örneği ve açıklamayı genciletisim.com adresimizden ulaşabilirsiniz.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Nedir ?
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Nedir ? Diye bakacak olursak, Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı bir işletmenin topluma karşı etik ve sorumlu davranması, bu kapsamda çeşitli projeler üretmesidir.
CRS Nedir ?
CRS Nedir ? Sorunun cevabı, Sosyal sorumluluk kelimesi, İngilizce’ deki ” Corporate social responsibility ” kelimesinden gelmektedir ve CRS Nedir ? Sorunun cevabı olarak kabul görmektedir.
sosyal sorumluluk nedir konusunu anlamam ve ödevim için iyi kaynak oldu
Sosyal Sorumluluk ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk kavramları akıcı bir şekilde kaleme alınmış. Bilgilerimi tazelemiş oldum teşekkürler 🙂